Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Гулаш»Гулаш - Национален специалитет на Унгария

Гулаш - Национален специалитет на Унгария

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гулаш - Национален специалитет на Унгария
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
325 мин.
Порции
6
"Предлагаме ви да се запознаете отблизо с това емблематично ястие от Унгарската кухня. Само така ще разберете защо всички го харесват"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 600 г младо
  • лук - 2 глави стар
  • олио - около 100 мл
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 парчета (филии)
  • картофи - 3 бр. големи
  • чесън - 3 скилиди
  • червен пипер - 3 ч.л.
  • ким - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз
  • сол - 1 ч.л. на вкус
  • заквасена сметана - за гарнитура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тенджера с дебело дъно. През цялото време гулашът се готви на силно умерен котлон за около 5 часа.

Лукът се наситнява. Морковите се нарязват на колела, а целината на кубчета. Картофите са нарязват на големи парчета. Чесънът се пресова.

В тенджера с дебело дъно се сипва олиото, загрява се на котлон и се добавя наситнен лук и малко вода, за да се задуши до омекване. Добавя се месото на по-големи кубчета и се запържва до златист загар с разбъркване.

Когато се изпари водата и остане на мазнина се добавят 3 пълни ч.л. червен пипер, смлян ким и 200 мл топла вода. Готви се без капак и се оставя да ври на умерен котлон, да къкри.

След като течността се изпари се добавят нови 200 мл вода и това се повтаря около 4 до 5 пъти, докато месото напълно омекне. След това се добавя пресован чесън, сол, и се добавят още 500 мл вода, кипва се отново и се добавят морковите, нарязаните дръжки от магданоз и целината на кубчета. Готви се с капак за около 20 мин.

Добавят се картофите на големи парчета, поръсва се с прясно смлян черен пипер и се оставя да къкри на бавен огън за около 1 час. Задължително се сервира в дълбока чиния за супа с топка заквасена сметана.

Източник: Вкуснотека

Забележка: Ястието е приготвено с младо телешко, като предварително са почистени всякакви жилки и тлъстина, за да останат хубави крехки парчета. Готви се бавно, за около 5 часа на слаб котлон, като предварително е загрята чугунената тенджера и после е свалена температурата от 9 степени на 3.

Това беше рецептата за Гулаш - Национален специалитет на Унгария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: