Начин на приготвяне
Тенджера с дебело дъно. През цялото време гулашът се готви на силно умерен котлон за около 5 часа.
Лукът се наситнява. Морковите се нарязват на колела, а целината на кубчета. Картофите са нарязват на големи парчета. Чесънът се пресова.
В тенджера с дебело дъно се сипва олиото, загрява се на котлон и се добавя наситнен лук и малко вода, за да се задуши до омекване. Добавя се месото на по-големи кубчета и се запържва до златист загар с разбъркване.
Когато се изпари водата и остане на мазнина се добавят 3 пълни ч.л. червен пипер, смлян ким и 200 мл топла вода. Готви се без капак и се оставя да ври на умерен котлон, да къкри.
След като течността се изпари се добавят нови 200 мл вода и това се повтаря около 4 до 5 пъти, докато месото напълно омекне. След това се добавя пресован чесън, сол, и се добавят още 500 мл вода, кипва се отново и се добавят морковите, нарязаните дръжки от магданоз и целината на кубчета. Готви се с капак за около 20 мин.
Добавят се картофите на големи парчета, поръсва се с прясно смлян черен пипер и се оставя да къкри на бавен огън за около 1 час. Задължително се сервира в дълбока чиния за супа с топка заквасена сметана.
Източник: Вкуснотека
Забележка: Ястието е приготвено с младо телешко, като предварително са почистени всякакви жилки и тлъстина, за да останат хубави крехки парчета. Готви се бавно, за около 5 часа на слаб котлон, като предварително е загрята чугунената тенджера и после е свалена температурата от 9 степени на 3.
Това беше рецептата за Гулаш - Национален специалитет на Унгария.