Начин на приготвяне
Това ястие съм го готвила и с месо, и с кокали, но с кокали е по-вкусно. За мен това е зимно ястие и става по-вкусно, когато сливите са с костилките, но всичко е въпрос на вкус. Може да се сготви и с лук, и с праз.
Сушените сливи след като се измият, се заливат с гореща вода и се оставят така да се раздуят. Затова в нашия край казват за такива ястия, че са приготвени с надувани сливи.
Към сгорещеното олио прибавяме предварително измитите свински кокали и ги запържваме до златисто. Посоляваме със сол и черен пипер. Към тях прибавяме нарязания на полумесеци лук (праз) и захлупваме тенджерата.
След като лукът стане леко прозрачен, наливаме малко вода, за да се задуши ястието, а после прибавяме сините сливи с костилките и киселите сливи без костилки.
Оставяме да къкри. Когато кокалите и лукът са почти готови, прибавяме червения пипер, мащерката или каквато друга подправка предпочитаме. Когато ястието стане готово, ако има нужда да го сгъстим, прибавяме кашичка от препечено брашно и вода.
Тази манджа може да се завърши и по друг начин - да се остави на мазнина и да се запече във фурната, като в края на запичането се настъргва кашкавал.
Ако нямате кисели сливи, може преди консумация да се прибавят няколко кристалчета лимонтузу.
Да ви е сладко! Свинското със сини сливи и лук е страхотно ястие за вечеря.