Начин на приготвяне
За сушените домати:
Измиват и се нарязват на шайби доматите. Нареждат се в плитка тава върху хартия за печене. Поръсват се със зехтин, хималайска сол, пипер и други подправки по желание. След това се слагат във фурната за около 3-4 часа на 100°C. Дължината на изсушаването във фурната зависи от доматите и колко време им е нужно.
За луканката:
За рецептата използвах чопър, но може да се използва и месомелачка. Слагат цвекло, беленото слънчогледово семе и изсушените домати. Смилат се докато е нужно. След това се добавят всички подправки - кимион, чубрица, червен пипер, черен пипер и хималайска сол.
Разбърква се добре сместа. Оформяме във форма по желание и се суши във фурната на 50°C с леко отворена врата. Остава се няколко дена да поизсъхне и след това е готова за консумация.