Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за пици, мекици, тутманик, кифлички, питки

Тесто за пици, мекици, тутманик, кифлички, питки

Тесто за пици, мекици, тутманик, кифлички, питки3 / 3
22/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Лесна рецепта за универсално тесто, което може да съхранявате в хладилник"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта разтварям в половината от прясното мляко. В купа към готовата мая прибавям останалото прясно мляко, кисело мляко, яйцето, олио, сол и сода бикарбонат.

Към готовата смес добавям пресятото брашно, всичко се бърка докато започне да се отделя от съда

Прехвърлям го на масата или набрашнена дъска и омесвам. Понякога отива и повече от килограм брашно. Оставям 1 час да втаса на топло.

От тестото можете да си направите: пици, мекици, питка, тутманик или кифлички, също така можете да го намажете с мазнина, поставяте в найлонов плик и съхранявате до 3-4 дни в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
511
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Маята е много спорят мен!
09.10.2023 07:38
1
Анонимен
Анонимен
Може ли да се приготви тестото в хлебопекарна?
09.05.2023 14:41
Потребител#228855
Потребител#228855
Идеята на содата е, че при термичната обработка ще набухне още и можеш веднага след като е втасало от маята да го бутнеш в загрята фурна, а не в студена тепърва да загрява. И както споменах ефекта с набухването ще е по голям и по- бърз.
09.09.2019 09:26
10
1
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Само не ми е ясно за какво е содата?
30.09.2018 12:18
8
4
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#190366
Потребител#190366
Киселото мляко от колко грама е?
04.05.2017 12:12
5
3
1
Покажи всички подкоментари