Начин на приготвяне
Смесете брашното, захарта, солта, ваниловата захар и бакпулвера. Добавете прясното мляко, олиото и разтопеното масло.
Прибавете жълтъците един по един към сместа, като бъркате непрекъснато до поемането им.
Разбийте белтъците на сняг, като прибавите щипка сол с помощта на миксер и внимателно ги прибавете към сместа. Разбъркайте до еднородност.
Разделете сместа на две части и изпечете два блата в загрята фурна до 180 градуса до готовност.
Ако формата не е с незалепващо дъно, то изрежете кръг от домакинска хартия и застелете дъното. Охладете блатовете.
Сварете захарен сироп и сиропирайте блатовете. Разбийте течната сметана с помощта на миксер на гъст крем. Разбийте и заквасената сметана. Смесете двете части и разбъркайте до хомогенност.
Прибавете разтопения шоколад на водна баня и кокосовите стърготини. С готовия крем слепете и оформете тортата. Поръсете обилно с кокос.
Разтопете останалия шоколад на водна баня. Отстранете съда от котлона.Добавете глюкозата. Разбъркайте и охладете шоколадовото тесто, като го сложите в найлонов плик.
Ако искате да оцветите в различен цвят от бялото, то прибавете сладкарската боя в шоколада, преди да добавите глюкозата и омесете. Моделирайте рози и сърца.
Декорирайте кокосовата торта.
Тортата Кокос и шоколад е готова.