Начин на приготвяне
Разделяйте белтъците от жълтъците. Разбивате белтъците с щипка сок на пяна и ги оставяте. Отделно разбърквате захарта с по-голямата част от цеденото мляко.В останалото мляко добавяте содата, разбърквате и прибавяте към сместа.
Прибавяте жълтъците един по един при непрекъснато бъркане. Добавяте ванилиите и настърганата лимонова кора.
Прибавяте брашното на няколко пъти и накрая разбитите белтъци, като бавно и внимателно разбърквате. Сипвате сместа в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Почиствате черешите от костилките, овалвате ги в брашно и разпределяте върху кексовата смес.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час. Оставяте кекса да се охлади.
В тенджера поставяте всички съставки за сиропа и варите около 5 минути. Заливате охладения кейк с горещия сироп. След като се охлади обръщаме в подходяща чиния.