Начин на приготвяне
Застелете форма с хартия за печене и леко я намаслете. Загрейте фурната на 180 градуса. Черешите измийте, почистете от костилките и ги оставете да изсъхнат от влагата, след което ги объркайте с 1-2 с.л. галета.
Разбийте маслото и захарта до кремообразна смес и добавете едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване. Бийте сместа около 5 минути и добавете сметаната/млякото, ванилията, сока и кората на портокала и постепенно пресятото брашното с бакпулвера и содата.
Накрая разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи гладка смес. Сипете я във формата и отгоре наредете черешите, като някои натиснете навътре, за да потънат, а други оставите на повърхността.
Сложете кейка с череши да се пече за 30-40 минути. Готовия сладкиш охладете и извадете от формата, като отстраните внимателно хартията. Този уникално вкусен и свеж сладкиш може да поднесете, поръсен с пудра захар и канела.
Коментари