Начин на приготвяне
Това е един скоростен и малко по-различен вариант на добре познатите пилешки пържоли. Подходящо е за забързан делничен ден, когато искаме да хапнем нещо месно, вкусно и лесно за приготвяне.
Тъй като месото става сравнително бързо, първо започваме с подготовката за гарнитурата. Обелваме и нарязваме на кубчета около половин килограм картофи, които слагаме във вряла вода (можем и да ги сварим и обелим след това, но когато са на дребно, се готвят по-бързо).
През това време изваждаме охладените пържоли, начукваме ги леко и ги овкусяваме със сол и пипер, като втриваме подправките добре. Отгоре намазваме равномерно пилешкото месо с горчицата. Оставяме настрани пържолите за няколко минути.
Нарязваме главите лук на полумесеци, изсипваме ги в широк тиган и ги запържваме в малко мазнина. След минутка-две слагаме към тях и пържолите, намаляваме леко мощността на котлона.
Тук е моментът да добавим кафявата захар, с помощта на която ще карамелизираме ястието. (Готовият вкус наподобява на месо, което е било мариновано в стандартната смес от горчица, соев (или универсален) сос и мед, но тук си спестяваме времето, в което престоява в маринатата.
И тъй като медът лесно загаря, когато е се готви на тиган или скара, вместо него използваме захар. Също така трябва да се отбележи, че не е подходящо да се слага такава на кубчета, тъй като те по-трудно се разграждат; обикновена, нерафинирана кафява захар върши чудесна работа.)
Разбъркваме от време на време лука и пържолите, като последните обръщаме два-три пъти. Готови са, когато придобият приятен леко-кафеникав загар.
Малко преди да станат пържолите ще остане време и да се приготви гарнитурата за тях – стандартно картофено пюре. Отцеждаме картофите от водата и ги слагаме в купа. Овкусяваме ги със сол и пипер, намачкваме и добавяме водата и млякото (и двете трябва да са загрети поне леко, за да бъдат поети добре от картофената смес).
Прибавяме маслото и разбъркваме (разбира се, можем да направим пюрето само с вода или мляко, както и да намалим/увеличим количеството на двете – според вкуса, дали искаме да е по-гъсто или по-рядко).
Поднасяме топлите пържоли, смесени с лук, заедно с картофеното пюре.