Начин на приготвяне
Приготовление на блата:
С миксер разбиваме яйцата със захарта, постепенно добавяме киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, смлените орехови ядки, брашното и ванилиите.
Изсипваме сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 20 минути до готовност, като проверяваме с клечка за зъби да не е глетав блатът. След като го извадим оставяме напълно да изстине.
През това време приготвяме глазурата по следния начин: Нарязваме маслото на парчета и смесваме с пудрата захар в тенджерка, която поставяме на слаб котлон да се разтопи захарта.
Прибавяме прясното мляко, какаото и есенцията и разбъркваме хубаво до получаване на гладка маса. Варим около 10-12 мин. до леко сгъстяване.
Блатът се нарязва на ромбоиди и се залива с готовата глазура, по желание се наръсва с кокосовите стърготини или цветните захарни пръчици и се оставя за 1-2 часа да стегне глазурата.