Сладко със зелени смокини

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
26/01/2017
"Няма как да не се влюбите във вкуса и аромата на това уникално сладко, не и когато е приготвено по тази рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо95 941
  • Преглеждания за месеца869
  • Преглеждания за седмицата108
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • смокини - 1 кг зелени (здрави)
  • захар - 1 кг
  • вода - 380 мл
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбират се здрави зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути, за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.

Времето се засича от момента на завиране. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се охлаждат.

От захарта и водата се сварява сироп за около 10 мин. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 мин. Не се разбъркват с лъжица, а само се отпенват с решетъчна такава.

Тенджерата се поклаща докато се варят плодовете. Сваля се от огъня и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак.

След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа. Накрая се добавя и лимоновата киселина разтворена в 3-4 ч.л. вода за да се стопят кристалите. Сваля се от огъня и се налива с сухи и горещи бурканчета. Обръщат се за да се вакуумират.

Източник: Кулинарен блог на М. Митева

Забележка: Излязоха около 4 малки бурканчета сладко. Това сладко е със специфичен вкус и аромат и затова не се добавят ароматизатори.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Росица Петрова
Непременно ще пробвам вашата рецепта. Може да отнема доста време, но определено си мисля, че си заслужава
0
0
кирил сивков
кирил сивков
25.06.2019 15:45
Приготвих го по рецептата стана жестоко
3
0
Valentin Yanev
Valentin Yanev
29.08.2017 17:36
Първо слядкото се прави от специален сорт смокини. Не просто да са зелени. Това е смокиня, която не узрява става зелена и след това изсъхва.
Второ дозата, ако се спазва точната гръцка рецепта е на 200бр. смокини 5кг. захар.
Трето преди да започнете да работите със смокините си сложете ръкавици. Смокините се пробиват с шило или с малко пиронче от към дръжката. След това се накисват за око1 час в разствор 5 към 1 вода:гасена вар. За да може да останат твърди след варенето. Измиват се хубаво. Сваряват се един път за 5 мин. И след това се плакнат със студена вода колкото пъти искате. Смокините внимателно се изстискват от водата за да не се спукат.
От захарта и вода правите сироп с гъстота на мног рядък мед. Когато е готов добавяте смокините и варите докато се сгъсти сиропа, да не се разтича капката и докато набъбнат смокините.
Ако го направите като посочената рецепта, ще получите компот.
9
4
marcheva14
marcheva14
29.08.2017 18:13
Янев, както виждаш от снимката която съм качила , че са се получили, не са компот. Напълно съм се доверила на кулинарния блог на М.Митева за рецептата, а и не само за тази. Тази кулинарка има уникални неща. Не знам дали знаеш, но тя живее от много години в Кипър и е повече кипърка, от колкото българка. Смокиновото сладко е приоритет на гърците /кипърци , предимно, не е точно българско. За направата на това сладко ми отне около два дни и половина, надали ще го направя отново, но ти гарантирам , че е повече от прекрасно. Опитай, но разполагай и с време. Поздрав!
5
1