В първата вода която се слагат да се варят смокините се слага малко син камък
За да не загубят цвета си смокините.Това съм научила от една възрастна жена която правеше чудно сладко.
27.05.2023 07:42
5
4
Потребител#255659
Сладкото стана страхотно.Благодаря за рецептата
08.05.2020 22:34
7
1
Росица Петрова
Непременно ще пробвам вашата рецепта. Може да отнема доста време, но определено си мисля, че си заслужава
13.08.2019 20:53
2
кирил сивков
Приготвих го по рецептата стана жестоко
25.06.2019 15:45
4
Valentin Yanev
Първо слядкото се прави от специален сорт смокини. Не просто да са зелени. Това е смокиня, която не узрява става зелена и след това изсъхва.
Второ дозата, ако се спазва точната гръцка рецепта е на 200бр. смокини 5кг. захар.
Трето преди да започнете да работите със смокините си сложете ръкавици. Смокините се пробиват с шило или с малко пиронче от към дръжката. След това се накисват за око1 час в разствор 5 към 1 вода:гасена вар. За да може да останат твърди след варенето. Измиват се хубаво. Сваряват се един път за 5 мин. И след това се плакнат със студена вода колкото пъти искате. Смокините внимателно се изстискват от водата за да не се спукат.
От захарта и вода правите сироп с гъстота на мног рядък мед. Когато е готов добавяте смокините и варите докато се сгъсти сиропа, да не се разтича капката и докато набъбнат смокините.
Ако го направите като посочената рецепта, ще получите компот.
29.08.2017 17:36
30
12
1
marcheva14
Янев, както виждаш от снимката която съм качила , че са се получили, не са компот. Напълно съм се доверила на кулинарния блог на М.Митева за рецептата, а и не само за тази. Тази кулинарка има уникални неща. Не знам дали знаеш, но тя живее от много години в Кипър и е повече кипърка, от колкото българка. Смокиновото сладко е приоритет на гърците /кипърци , предимно, не е точно българско. За направата на това сладко ми отне около два дни и половина, надали ще го направя отново, но ти гарантирам , че е повече от прекрасно. Опитай, но разполагай и с време. Поздрав!
29.08.2017 18:13
7
1
marcheva14
Нина, вижда се , че сладкото вече е готово. Чудесно!
25.08.2017 12:19
1
1
marcheva14
Чудесна снимка виждам от Мина Димитрова на приготвено сладко със зелени смокини!
Не мога да разбера снимките качени от Нина Иванова, те че са зелени смокини е ясно,, че се вари също ни е ясно, но къде е сладкото, буканчетата с готовото сладко ги няма.........
25.08.2017 00:58
1
1
1
Анонимен
Кликнете на стрелката е дясно, за снимките с бурканчетата.
За да не загубят цвета си смокините.Това съм научила от една възрастна жена която правеше чудно сладко.
Второ дозата, ако се спазва точната гръцка рецепта е на 200бр. смокини 5кг. захар.
Трето преди да започнете да работите със смокините си сложете ръкавици. Смокините се пробиват с шило или с малко пиронче от към дръжката. След това се накисват за око1 час в разствор 5 към 1 вода:гасена вар. За да може да останат твърди след варенето. Измиват се хубаво. Сваряват се един път за 5 мин. И след това се плакнат със студена вода колкото пъти искате. Смокините внимателно се изстискват от водата за да не се спукат.
От захарта и вода правите сироп с гъстота на мног рядък мед. Когато е готов добавяте смокините и варите докато се сгъсти сиропа, да не се разтича капката и докато набъбнат смокините.
Ако го направите като посочената рецепта, ще получите компот.
Не мога да разбера снимките качени от Нина Иванова, те че са зелени смокини е ясно,, че се вари също ни е ясно, но къде е сладкото, буканчетата с готовото сладко ги няма.........