Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладка вода. От брашното се прави кладенче, в което се слагат млякото, солта, захарта и яйцата.
Освен двете яйца може да се сложи и допълнително един белтък. Накрая в кладенчето се изливат водата и маята. Замесва се меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 30 минути. След това отново си примесва с малко брашно. Разделя се на еднакви топки, от които се правят мекиците.
Олиото се излива в тиган и трябва да загрее много хубаво. С намазнени или мокри ръце се разтеглят тестените топки докато се получат мекици.
Изпържват се и се сервират със сирене, топено сирене или за любителите на сладките закуски със сладко от горски плодове. Задължително и айрянче.
Мекичките на баба са много вкусни!