Начин на приготвяне
1. Яйцата са на стайна температура. Разбиват се много добре със солта.
2. В киселото мляко се слага содата, разбърква се да шупне и се добавя към яйцата. Разбърква се добре.
3. Добавя се захарта и ванилията и се разбърква отново.
4. Последно добавяме пресятото брашно и разбъркваме за последно. Получава се консистенция по-гъста от боза.
5. В съд за пържене (по-дълбок, за да не пръска много) се слага толкова олио, колкото да покрие дъното около 1 пръст. Поставяме на котлона и сгорещяваме олиото.
6. Когато олиото е сгорещено (проверяваме това, като пуснем с лъжица една капка от тестото и ако започне веднага да се пържи бурно, значи олиото е готово), започваме да пържим тиганичките.
Със супена лъжица гребваме от сместа и слагаме в мазнината, като тестото само се разлива и се оформят малки кръгчета. Не правим много тиганички едновременно, за да може да ги обръщаме по-лесно.
Те доста бързо се пържат и когато сме сложили последната тиганичка, първата вече е готова за обръщане. С помощта на вилица или шпатула обръщаме тиганичките.
7. Относително времето за пържене от всяка страна е около 2 минути. Изваждаме бързите бухтички и ги намазваме с масло от едната страна.
8. Поднасяме, като поръсим с пудра захар и канела или със сирене и сладко (на снимката с домашен мармалад от сини сливи и карамфил) или с мед.
В зависимост от големината на лъжицата, която ползвате, от дадените количества се получават около 25-30 бр. от тиганички на баба.
Коментари