Начин на приготвяне
В отделни купи разделяме на яйцата жълтъците от белтъците.
Разбиваме жълтъците, към които прибавяме солта, захарта и киселото мляко. Прясното мляко леко се затопля и се прибавя към жълтъците.
Предварително се пресява брашното заедно със сухата мая и го добавяме към сместа. Разбъркваме, докато получим гладка смес. На вид тя изглежда малко по-гъста от боза.
В случай, че ви се стори гъста сместа, можете да добавите малко прясно мляко, а ако ви се струва, че е рядка, просто следва да добавите още малко брашно.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете за около час да втаса.
В друга суха купа белтъците се разбиват с миксер добре. Трябва да станат на гъст сняг.
Щом тестото е втасало, към него се добавят белтъците. Това трябва да се направи внимателно и разбъркваме добре с шпатула. Ще се получи еднородна смес, която е пухкава и с балончета.
Слагаме тигана на огъня, намазняваме с четка с малко олио, също както правим палачинки. От сместа се гребва със супена лъжица и се сипват по 4-5 блини в тигана.
След като ги изпечем от едната страна, ги обръщаме. Изпичаме ги и от другата страна. Преценете и намалете огъня до умерен, за да не прегорим нашите Вкусни блини.
Поднесени могат да бъдат според вкуса и желанието - със сирене, конфитюр, мед, орехи, банан и течен шоколад.