Вкусни блини

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Вкусни блини
Снимка: Даниела Русева
5 / 6
28/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
100 мин.
Порции
30
"А вашата баба приготвяше ли ви такива вкусни блини, когато бяхте малки калпазани"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. /високомаслено/
  • прясно мляко - 1 ч.ч. /леко затоплено/
  • бяло брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 2 прахчета
  • суха мая - 1 пакетче от 7 грама
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - за намазване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В отделни купи разделяме на яйцата жълтъците от белтъците.

Разбиваме жълтъците, към които прибавяме солта, захарта и киселото мляко. Прясното мляко леко се затопля и се прибавя към жълтъците.

Предварително се пресява брашното заедно със сухата мая и го добавяме към сместа. Разбъркваме, докато получим гладка смес. На вид тя изглежда малко по-гъста от боза.

В случай, че ви се стори гъста сместа, можете да добавите малко прясно мляко, а ако ви се струва, че е рядка, просто следва да добавите още малко брашно.

Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете за около час да втаса.

В друга суха купа белтъците се разбиват с миксер добре. Трябва да станат на гъст сняг.

Щом тестото е втасало, към него се добавят белтъците. Това трябва да се направи внимателно и разбъркваме добре с шпатула. Ще се получи еднородна смес, която е пухкава и с балончета.

Слагаме тигана на огъня, намазняваме с четка с малко олио, също както правим палачинки. От сместа се гребва със супена лъжица и се сипват по 4-5 блини в тигана.

След като ги изпечем от едната страна, ги обръщаме. Изпичаме ги и от другата страна. Преценете и намалете огъня до умерен, за да не прегорим нашите Вкусни блини.

Поднесени могат да бъдат според вкуса и желанието - със сирене, конфитюр, мед, орехи, банан и течен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: