Начин на приготвяне
Преди да започнем с блатовете ще направим карамел, тъй нареченият дулсе де лече от подсладено 9 % кондензирано мляко. Има 2 варианта, като може да изберете най-лесното за вас.
Вариант 1 - Както е затворена консервата се слага в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервата 1-2 пръста поне. Млякото се вари в продължение на 2-3 часа на умерен огън.
След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади. Изважда се, оставя се напълно да се охлади и се слага в хладилника. Хубаво е дулсе де лече да се направи ден по-рано от деня, за който искате да ползвате в десерти, за да може добре да се охлади.
Вариант 2- Консервите(с отстранени книжни етикети) с подсладено кондензирано мляко се слагат в дълбока тенджера под налягане. Заливат се с вода. Добре е нивото на водата да е доста над консервите, защото трябва да са покрити с вода от началото до края на варенето.
Тенджерата се затваря и се слага на силен огън. Когато заври, огънят се намаля до умерен и варенето продължава 30 минути. Тенджерата се охлажда под течаща студена вода, отваря се, консервите се изваждат и след като се охладят може да се ползват за каквото е необходимо.
Трябва да се изпекат шест блата - три кръгли с радиус 18-20 см, в зависимост каква тавичка имате и още три квадратни 30/30см или каквато тавичка ви се намира под ръка.
Блатовете ги пека един по един.
Сместа за блатовете я приготвяме като разбираме яйцата и захарта, сместа трябва да утрои обема си и да наподоби пухкава смес, към тях добавям предварително пресетите брашно и бакпулвер. Разбъркваме ги добре. Печем в предварително загрята фурна.
Сместа я изсипваме в предварително намазнената тавичка с кръгла форма и радиус 20 см. Пека на 160-190 градуса в зависимост от това колко ви е силна фурната. Блатът се изпича за около 30-40 мин.
Повтаряме манипулацията още два пъти за останалите два кръгли блата. След като кръглите блатове са готови ги оставяме да изстинат и продължаваме със квадратните блатове.
Подготвяме си същата смес от яйца, захар, брашно и бакпулвер. Сместа я изсипваме в предварително намазнена квадратна тавичка с размери 30/30см. Печем както предишните на 160-190 градуса и така трябва да станат общо три квадратни блата.
Тъй като блатовете са домашни и много плътни, им е необходим повече сироп. Не е необходимо да го затопляме. Оставаме ги да поемат сиропа, като през това време разбираме сметаната.
Започваме да сглобяваме тортата, като редим за основа квадратните блатове. Най-долния блат го поставяме на картонена подложка за торти или поставка.
Най-долният блат го намазваме обилно с карамел, поставяме следващият блат, който също намазваме обилно с карамел.
След като поставим третият блат, не мажем с нищо, а върху него поставяме кръгъл блат. Мажем обилно с карамел първият и вторият кръгъл блат. След като поставим последният кръгъл най-отгоре, започваме да мажем цялата торна със сметана, която разбихме по-рано.
За целта ползваме шприц или шпатула. Трябва да я заравним отвсякъде и да стане гладка с много плътна сметана.
Внимателно я украсяваме с перлите, кроканта и захарните звезди и сърца. Накрая слагаме за разкош бонбоните Тофифи.