Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата в купа със солта. В киселото мляко слагаме содата да шупне. Като шупне, слагаме млякото при другите съставки в купата. Прибавяме олиото и пак разбъркваме всичко.
Трябва да се получи нещо като гъста каша. Постепенно прибавяме брашно и объркваме.
След като остане достатъчно тестото за омесване на меко тесто, го доомесваме на набрашнен плот.
Тестото се оставя да почива 40 мин. и през това време си намачкваме изварата, да е готова. Разточва се кора, дебела около 5 мм, върху набрашнен плот.
Делим тестото на 3 топки, за да ни е по-лесно при точенето. В началото на кората се поставя извара и се навива на руло.
Реже се на парчета, равни по големина. Големина е според това колко дълги искате да бъдат пирожките.
Според оригинална рецепта се затварят с ръце, за да не излиза изварата. Аз обаче ги изрязах с ръба на чиния, така един вид ще се прекъснат и притиснат краищата им.
Оформяме ги всички пирожки и ги редим на плота. Загряваме олио в тиган. Пържат се в горещото олио, като се обръщат от двете страни. Да ви е сладко!
Икономичните пирожки с извара са готови.