Начин на приготвяне
Сварете картофите с кората, без да ги разварявате. Обелете ги и ги нарежете на кръгчета, доколкото е възможно, и да не се запазят цели, не е фатално.
Обелете морковите, нарежете ги на колелца и ги варете не повече от 4-5 мин. Разделете броколите на розички и ги бланширайте във вряща подсолена вода за 3 мин.
Намазнете със зехтин подходяща тавичка, сипете вътре продуктите и внимателно ги разбъркайте. Сложете ги в загрята на 200 градуса фурна.
Пригответе бешамела, като запържите брашното във зехтина и при непрекъсната бъркане наливате прясното мляко до получаване на гъст сос.
Млякото задължително трябва да е със стайна температура, а не току-що извадено от хладилник, ако искате соса ви да не стане на бучки.
Подправете със сол, млян бял пипер и в никакъв случай не забравяйте индийското орехче! Точно то е, което придава на бешамела онзи неподражаем вкус.
Залейте зеленчуците, които само трябва да са престояли във фурната, колкото да се сгорещи съда им и леко запечете огретена в силната фурна.
Огретенът от броколи, моркови и картофи е готов.