Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована риба»Маринована цаца по домашна рецепта

Маринована цаца по домашна рецепта

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Маринована цаца по домашна рецепта
Снимка: Зори
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
45 мин.
"Ето, мезето е готово, сега остава някой да извади и от отлежалото вино и да се почваме"

Необходими Продукти

  • цаца - 1 кг /или хамсия/
  • сол - 1 кг морска
  • оцет - 1 л винен
  • олио - 1.5 л
  • черен пипер - по 5 зърна на буркан
  • бахар - по две зърна на буркан
  • розмарин - по стръкче, по желание
  • дафинов лист - по 1 листо на буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво измийте и почистете цацата от глави и вътрешности. Наредете я в стъклен съд /аз използвам йенска тавичка/, поръсен обилно с морска сол и оставете да престои 12 часа в хладилник, покрита със стреч фолио.

След това изплакнете рибата и я накиснете за 6 часа в оцет. Така престоялата риба подредете в буркани (компотени), като слагате зърна черен пипер и бахар, дафинов лист или стръкче риган по желание.

Загрейте олио, докато светне. От баща ми - стар рибар, помня съвета му: В олиото се запържва кора от хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не гранясва.

Сипете го в бурканите. Затворете бурканите с капачки и съхранявайте на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Маринованата риба се сервира в много варианти. Един два от тях:

- с препечена филийка, гарнирани с листо от салата и кръгчета праз;

- като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук.

Маринованата цаца по домашна рецепта е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Едно уточнение: коричката хляб (по-добре е да е хапка от средата) не се слага в олиото, за да запази неговите качества, а за да се разбере дали то е достатъчно "угасено" - когато коричката (хапката) добие златист цвят, олиото се отстранява от огъня и се оставя да изстине. Самата саламура аз правя от вода и морска сол. Водата е достатъчно наситена със сол, когато поставеното в нея сурово яйце се вдигне на повърхността ѝ, като видимата част на черупката му е с големина колкото монета от 5 ст. Рибата държа в саламурата 12 ч., след което я поставям в оцет за 6 часа. За подправките - вместо розмарин поставям копър и задължително зрънца черен пипер и дафинов лист. По същия начин мариновам и сафрид. Рибата е готова за консумация веднага.
28.09.2022 20:30
5
1