Начин на приготвяне
Хубаво измийте и почистете цацата от глави и вътрешности. Наредете я в стъклен съд /аз използвам йенска тавичка/, поръсен обилно с морска сол и оставете да престои 12 часа в хладилник, покрита със стреч фолио.
След това изплакнете рибата и я накиснете за 6 часа в оцет. Така престоялата риба подредете в буркани (компотени), като слагате зърна черен пипер и бахар, дафинов лист или стръкче риган по желание.
Загрейте олио, докато светне. От баща ми - стар рибар, помня съвета му: В олиото се запържва кора от хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не гранясва.
Сипете го в бурканите. Затворете бурканите с капачки и съхранявайте на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.
Маринованата риба се сервира в много варианти. Един два от тях:
- с препечена филийка, гарнирани с листо от салата и кръгчета праз;
- като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук.
Маринованата цаца по домашна рецепта е много вкусна.
Коментари