Начин на приготвяне
Половин пакет макарони се сваряват, както е указано на опаковката. Във водата се сипват 1 ч.л. сол и 3 с.л. олио. След като се сварят, сипваме да се отцедят в гевгир и ги изплакваме под струя студена вода.
Макароните се връщат в тенджерата, поръсваме с натрошено сирене, 6 с.л. захар, 3 с.л. олио и разбъркваме.
На котлона в малък съд се карамелизират 8 с.л. захар. Бърка се да се разтопи и веднага се изключва, за да не прегори.
Карамелизираната захар изливаме в правоъгълна кексова форма и с лъжица разнасяме по цялото дъно.
С телена бъркалка се разбиват яйцата добре и се смесват с прясното мляко и с двете прахчета ванилия. С млечната смес се заливат макароните, разбъркват се добре, после се сипват в кексовата форма.
Тавичката се слага в друга, по-голяма тава, в която наливаме около 1-2 см студена вода.
Предварително загряваме фурната на 200 градуса. Макароните се пекат с вентилация до зачервяване около 30 минути. Периодично няколко пъти се долива по две чаши студена вода.
За украса: Сладки сушени кайсии се срязват през средата и предварително се карамелизират в разтопената захар, а после се оставят върху хартия за печене да се охладят.
Карамелизираните макарони в кексова форма са много вкусни.