Начин на приготвяне
Плодът се отцежда от компота. Предварително се пуска фурната да загрее на 160-190 градуса. Температурата за печене зависи от самата фурна, има по-силни фурни, на които не позволява да е на 190.
Забъркваме си сместа, като яйцата и захарта ги разбираме, докато стане пухкава смес, добавяме брашното, содата, лимонтозу и ванилия и разбираме добре.
В тавичка слагаме хартия за печене, захлупваме прасковите и изсипваме сместа върху тях. Слагаме да се пече(35-45 мин.). През това време си правим сиропа.
Слагаме на котлона да заври водата, добавяме захарта и бъркаме, докато стане гъст сироп. Оставяме да изстине сиропът.
След като се е изпекла питата, я вадим и изсипваме студения сироп върху нея, докато е още топла. Така по-бързо дръпва.
Преди да залеем, е добре да го обърнем, та прасковите да са нагоре. Поръсва се с шоколад.