Начин на приготвяне
Това е студена млечна супа, която е подходяща за всеки сезон. Лятото я приготвяме от пресни чушки, изпечени и обелени, и се добавя вода - получава се нещо като таратор.
Зимата използваме стерилизирани печени, обелени чушки от буркан и се съчетава с всякакви ястия, като се получава много добра комбинация с мусака. А ако замените киселото мляко с цедено, се получава отлична разядка.
С червени чушки вкуса е леко сладък, докато със зелени е по-профилен. Препоръчвам да опитате и с двата варианта, за да решите с кои чушки ви харесва повече.
В дълбока купа разбийте киселото мляко, пресованите скилидки чесън, ситно нарязания магданоз (или копър), счуканите орехови ядки (или накълцаните обелени сурови слънчогледови семки), сол на вкус и зехтина.
Добавете обелените печени чушки, нарязани на ивички с дебелина около 1 сантиметър. По желание добавете вода, за да стане по-рядка. Разбъркайте добре.
Сервирайте студената супа в купички, украсени с розичка от лентичка печена чушка и стрък свежа подправка.
Студената супа с печени чушки е готова.