Начин на приготвяне
Загрейте около 100 мл мазнина и маслото в голяма тенджера и запържете ситно скълцаните праз, кромид и зелен лук, а след като омекнат, добавете и предварително ситно нарязаните гъби.
Щом и те омекнат, сипете ориза, бъркайте докато се запържи, и долейте 1 ч.ч. горещ гъбен бульон. Добавете лютите чушки и всички подправки. Щом оризът поеме течността и набъбне, снемете плънката от котлона.
С нея напълнете лозовите листа, като слагате по лъжичка във всяко и завивате стегнато сармичките. Подреждайте ги в подмазнена тава или гювеч. Отгоре долейте топла вода, да ги покрие хубаво, и разпределете още няколко лозови листа.
Сложете да се пече в умерена фурна. Щом водата заври, намалете фурната и доопечете постните сармички.