Начин на приготвяне
Разбийте с миксер яйцата на пяна заедно със захарта за около 5 минути. В млякото сипете содата да шупне и прибавете към яйчената смес. Намалете на слаби обороти и прибавете олиото и ванилията, а накрая постепенно и пресятото брашно.
Сипете половината от сместа в тавичка с незалепващо покритие, широка 30 см, в която на дъното сте сложили хартия за печене. Печете сладкиша в предварително загрята фурна за 10 минути на 200 градуса с вентилация.
Извадете тавичката от фурната и разпределете сладкото от дюли върху изпечения блат. Сипете останалата смес за блат върху сладкото, загладете с лъжица и върнете сладкиша отново в загрятата фурна. Печете още 10 минути, извадете сладкиша от фурната и оставете да се охлади.
През това време направете крокант. Преди да започнете това обаче, си пригответе лешниците. За целта си пригответе клечки за зъби и съвсем леко забодете връхчето на клечката в лешник.
Сложете на огъня малък съд с 4-5 с.л. захар и бъркайте, за да не загори, докато се разтопи на карамел. Потопете лешниците в разтопения карамел. Работете бързо. Забождайте клечките с лешниците върху филия хляб и оставете така да изстинат.
Сипете останалата разтопена захар върху парче от хартия за печене, като с лъжица разстелете на тънък пласт и оставете да изстине. Поставете върху карамела друг лист хартия за печене и пъхнете в найлонов плик. Натрошете с чукче.
Направете крем, като в купа разбийте с миксера маслото с пудрата захар. Бийте до побеляване на пухкав крем. Ароматизирайте с ванилията. Добавете желето от дюли и разбъркайте добре.
Обърнете внимателно сладкиша в чиния, отстранете хартията и намажете с масления крем. Украсете с крокант и с карамелени лешници.