Пица по турски

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Пица по турски
Снимка: Сия Рибагина
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Може Италия да е родината на пицата, но тази турска пица направо ни накара да забравим това"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 700 г
  • мая - 30 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л
  • вода - около 350 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • За плънката
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • чушки - 2 бр. сорт Долма
  • чушки - 2 бр. червена
  • чесън - 2 скилидки
  • кайма - 500 г
  • магданоз - ½ връзка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто, като в купа пресеете 500 г от брашното (останалото оставете за доомесване), добавете сол и зехтин.

Разтворете маята в топла вода със захарта и оставете да шупне. Започнете да размесвате като сипвате по малко от маята, месете енергично с ръце, до получаване на тестена топка.

Поръсете малко брашно на плота или масата и изсипете тестената топка, започнете енергично да месите тестото, като по малко добавяте брашно, до получаване на еластично меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Внимавайте да не сложите много брашно, защото ще се получи твърдо и сбито. Сложете го в купа, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса за час.

Направете плънката, като всички зеленчуци нарежете на парчета и сложете в кухненски робот или чопър и смелете. Ако нямате тези уреди ще ви се наложи да ги накълцате много на ситно.

В купа сложете каймата, подправете на вкус, добавете зеленчуковата смес, нарязан на ситно магданоз, меко масло и доматеното пюре. С ръце намачкайте и омесете хубаво всичко, така че всички продукти да се смесят.

Втасалото тесто разделете на две, след това всяка част на 5-6 части, т.е трябва да получите общо минимум 10 бр. тестени части. Оформете с ръце всяка на кръгла топка и покрийте с чиста кърпа. Оставете ги да починат за 15 мин.

Поръсете на плота малко брашно и с точилка разточете всяка част на кръгла кора с диаметър на основна чиния. Всяка кора намажете с 1-2 лъжици от плънката. Подредете в голяма тава по два три броя или като мен ползвайте хартия за печене и металната скара на фурната.

За целта отрежете парче хартия за печене с големина на металната скара. Сложете две или три кори една до друга върху хартията, намажете ги с плънката и прехвърлете хартията внимателно върху скарата.

Печете ги в загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути до готовност. Печенето върху хартията придава чудесна запечена коричка от долу на кората, ако печете в тава ще станат по-меки.

Изпечете всички кори, поднесете топли с парченца лимон. Може да поръсите с магданоз, аз забравих да го сложа в сместа и поръсих накрая.

Източник: En Güzel

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Сия, не разбрах каймата каква е?
08.02.2017 19:58
2
Покажи всички подкоментари
Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Лахмаджуна ти се е получил страхотен.Накълцай зелена салата с лимон на ситно,завий и се наслади на вкуса
08.02.2017 13:29
4
2
Покажи всички подкоментари