Турска пица пиде

08/02/2017
"Онези, които обожават пица, ще гласуват с пет звезди за това наистина звездно предложение за турски пици пиде "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 500
  • Преглеждания за месеца426
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • Продукти за тестото
  • мая - 20 г прясна
  • кисело мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл топла
  • масло - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • За плънката
  • кайма - 500 г телешка или говежда
  • домати - 1 бр.
  • лук - 1 глава (или две по - малки)
  • яйца - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наливаме топлата вода в купа и слагаме маята заедно със захарта и оставяме маята да се активира.

След като маята е шупнала добавяме киселото мляко, разтопеното масло и солта. Разбъркваме леко.

Следващата стъпка е добавянето на брашното. То се добавя постепенно до получаването на меко тесто.

Оставяме го настрани да втаса за два часа и през това време се заемаме с плънката.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко олио.Добавяме и каймата и пържим докато не стане на трошички.

Предварително обелваме и режем домата на ситно и го добавяме към лука и каймата. Добавяме сол и черен пипер според нашия вкус. С това и плънката ни е готова.

След като тестото е втасало го разделяме на 4 равни части.Всяка една от тях оформяме овално. По дължината в средата разпределяме сместа, мажем краищата с предварително разбито яйце (яйцето играе ролята на лепило) и оформяме като лодка.

Същото правим и с останалите парчета. Намазваме тавата с олио и печем на 250 градуса в предварително загрята фурна. Сервираме с гъсто кисело мляко.подобни рецепти тук

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

София В.
София В.
07.01.2019 11:51
При мен нещо не се получи тестото.Много бухна. Може би трябваше да го разточа на по тънки листове, въпреки че се постарах да са максимално тънки.
Оригиналните турски пидета имат много специфично тесто- хрупкаво но не чупливо и доста "постно". Още не съм разбрала чалъма на приготвянето им :-)
0
0
Plesneva
Plesneva
08.02.2017 17:45
Получили са се чудесни.
2
0
Plesneva
Plesneva
08.02.2017 18:34
Само ще ти препоръчам ,като ги извадиш от фурната да ги намажеш по края с масло :)
1
0
Камелия Деевска
Благодаря
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв