Спаначен накип

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Спаначен накип1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Излезе ли свежия спанак, задължително приготвяме от този накип, защото обожаваме вкуса му"

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 3 - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • за соса
  • брашно - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • масло - 1 с.л.
  • жълтък - 1 - 2 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме и измиваме добре спанака. След това го слагаме в подсолена вода да поври 5-6 мин. Отцеждаме го и го нарязваме на ситно.

Сгорещяваме маслото и запържваме брашното. След това разреждаме с водата от спанака и прясното мляко. След като свалим соса от огъня, прибавяме предварително разбитите яйца, спанака, сол и черен пипер на вкус.

Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в тавичка, в която отдолу сме сложили хартия за печене, предварително намазана с масло. Сваряваме ястието на водна баня до готовност (готово е, когато ястието се отдели от стените на тавичката).

След това го изваждаме в подходяща чиния.

Приготвяме соса, като запържваме брашното в сгорещения зехтин. Добавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Оставяме соса да поври 5-6 мин, като от време на време разбъркваме.

Подправяме със сол, черен пипер, масло, жълтък и лимонов сок.

С така получения сос заливаме ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: