Начин на приготвяне
Необходими са около килограм картофи, обелени и нарязани на едро.
Сваряват се до готовност, излива се цялата вода и докато са горещи се намачкват, добавя се сол на вкус, индийско орехче, краве масло, около стотина грама, и три супени лъжици брашно с връх.
Сместа трябва да стане доста гъста. Когато се охлади леко се добавят разбитите жълтъци и се обърква хубаво.
Белтъците се разбиват на гъст сняг с щипка сол и се добавят към сместа, като пак се разбъркват добре, но не прекалено, за да остане пухкава сместа.
Получената смес се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка.
Подравнява се с лъжица и на няколко места се слагат бучици масло и тънко нарязани парченца моцарела.
Огретенът се пече при 170-180 градуса до златист цвят.
Накипът с моцарела е готов.