Начин на приготвяне
Сварявате ориза, като посолите предварително водата. Когато го сварите, изцеждате водата и оставяте да изстине. След като изстине, слагате настъргания пармезан и черен пипер и хубаво разбърквате сместа.
Докато изстива, можете да накълцате много на ситно шунката и гъбите за плънката и да ги запържите в тиган. Посолявате и поръсвате и тях с черен пипер.
За направата на топчетата, задължително си намазнявате ръцете с олио (виж снимките), взимате част от ориза и го разстилате по дланта. Слагате парченце кашкавал и лъжичка от плънката.
Внимателно затваряте дланта и оформяте топка. Ако някъде се вижда част от плънката, добавете още ориз и без да стискате, за да не пукнете топката, я оформяте. Така процедирате с цялата смес.
Когато всички топки са готови, ги прибирате в хладилника да стегнат.
Слагате олиото в дълбок съд да загрее и си приготвяте панировката.
Разбивате двете яйца в една купа, а в друга изсипвате царевичното брашно (можете да замените с галета).
Когато мазнината е готова, вадите оризовите топчета и ги потапяте в яйцата, като поливате яйчената смес с лъжицата, след което по същия начин правите с царевичното брашно и слагате в маслената баня.
Задължително олиото трябва да покрива топките. Вадите изпържените аранчини върху хартия, за да попие излишната мазнина. Може да ги поднесете със сос.
Сосът, който аз направих, е от 3 кисели краставички, половин кофичка кисело мляко и 1/2 ч.л. горчица, морска сол и копър. Всичко това разбих в нутрибулета и сервирах.
Поднасят се топли! Да ви е сладко!