Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Класически плетен козунак във форма

Класически плетен козунак във форма

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Класически плетен козунак във форма
Снимка: Яница Николова
1 / 4
01/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 75 мл
  • брашно - 250 - 300 г пресято
  • прясна мая - 10 г
  • масло - 75 мл или олио, свинска мас
  • яйца - 80 г без черупката
  • захар - 65 г
  • сол - 1 щипка
  • есенция - 1 бр. ванилия
  • ракия - 1/2 с.л., ром или ликьор Лимончело
  • лимони - 1/2 бр. само кората, настъргана
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • захарен сироп - 2:1 захар и вода
  • пудра захар - за поръсване
  • захаросани плодове - 50 г, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко, натрошената мая, 2 с.л захар и толкова брашно се разбъркват и се оставят да шупнат.

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване, прибавят се солта, есенцията, ракията, лимоновите корички и половината мазнина, след това и шупналата мая.

Разбърква се и се прибавя брашното. Замесва се меко и нелепнещо тесто, като се прибавя останалата мазнина. Оставя се да втаса на топло около 2 часа.

После се разделя на две части, правят се фитили, по желание се слагат озахарени плодове и се притиска, след което се сплитат кръстосано.

Поставя се в продълговата форма с хартия за печене. Намазва се с разбито яйце и се оставя да втаса, докато запълни формата, после отново се намазва с яйце.

Пече се на 180 градуса до златисто, след това се слага алуминиево фолио отгоре и се пече до готовност, около 35-40 минути.

След изпичането козунакът се намазва с предварително сварен захарен сироп в съотношение 2:1, 2 с.л захар и 1 с.л. вода, може да се използва и микровълновата.

След което класическият плетен козунак се поръсва с пудрата захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: