Начин на приготвяне
Прясното мляко, натрошената мая, 2 с.л захар и толкова брашно се разбъркват и се оставят да шупнат.
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване, прибавят се солта, есенцията, ракията, лимоновите корички и половината мазнина, след това и шупналата мая.
Разбърква се и се прибавя брашното. Замесва се меко и нелепнещо тесто, като се прибавя останалата мазнина. Оставя се да втаса на топло около 2 часа.
После се разделя на две части, правят се фитили, по желание се слагат озахарени плодове и се притиска, след което се сплитат кръстосано.
Поставя се в продълговата форма с хартия за печене. Намазва се с разбито яйце и се оставя да втаса, докато запълни формата, после отново се намазва с яйце.
Пече се на 180 градуса до златисто, след това се слага алуминиево фолио отгоре и се пече до готовност, около 35-40 минути.
След изпичането козунакът се намазва с предварително сварен захарен сироп в съотношение 2:1, 2 с.л захар и 1 с.л. вода, може да се използва и микровълновата.
След което класическият плетен козунак се поръсва с пудрата захар.
Прочетете също как се пече козунак или опитайте нашия козунак без месене.