Начин на приготвяне
Запържваме моркова, лука и чесъна в тенджерка с малко зехтин. След това добавяме каймата и пържим за няколко минутки.
Карамелизираме с доматеното пюре. Задущаваме със зеленчуковия бульон и готвим , докато не изври. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Загряваме си другите 700 мл зеленчуков бульон. В мазнина запържваме нарязания на много ситно сръбски лук. Към него добавяме ризото ориза. Заливаме със бяло вино и задушаваме, докато не се изпари алкохолът.
На етапи добавяме бульона. Овкусяваме със сол на вкус. Когато оризът е почти готов, добавяме студено краве масло и пармезан. Бъркаме до разтапянето им.
Прехвърляме свареното ризото в тавичка, за да се охлади по-бързо.
Към готовата кайма добавяме замразен грах. В тиган запържваме целината, нарязана на кубчета, с лука и чесъна. Карамелизираме отново с доматено пюре.
След това заливаме с доматения сок и готвим за 15 минути. Нарязваме домата на кубчета и го добавяме към соса. Овкусяваме със сол, черен пипер и пресен магданоз.
Взимаме от изстиналия ориз и го разтиламе по ръката си. По средата слагаме от каймата и затваряме. Правим топчета Аранчини, които панираме в брашно, яйца и галета.
Пържим топките в маслена баня до златист цвят.
Поднасяме оризови топчета Аранчини от Сицилия с доматения сос.