Начин на приготвяне
Почистете и измийте праза, след което го нарежете на дребно. В тиган загрейте олиото, добавете праза, щипка сол и задушете за 5 минути.
В купа натрошете сиренето и добавете яйцата, като си отделите 1 жълтък за накрая, за намазване на баницата. Разбъркайте добре сместа и добавете към нея задушения и охладен праз.
Вземете два листа от корите за баница и ги поръсете с част от сместа и 1-2 с.л. лимонада. Навийте на руло и го поставете в средата на предварително намаслена тавичка. Така процедирайте със останалите кори докрай, като навивате баницата в кръг.
В купичка разбийте жълтъка, като към него прибавете 1 с.л. олио и 2 с.л. лимонада. Разбъркайте добре и с получената смес намажете хубаво отгоре баницата с помощта на четка.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45-50 минути. Ако желаете може да покриете с фолио за да не прегори отгоре.
Извадете готовата баница, поръсете я с малко студена вода и я завийте с кърпа да отдъхва.
След 30 минути ще можете да се насладите на тази невероятно вкусна и ароматна, сочна баница.