Начин на приготвяне
Сварявам елдата във вода и я оставям да се отцеди. Настъргвам сиренето на едро ренде. Смесвам ги и плънката е готова. В подходяща тава намазвам дъното с олиото.
Започвам да подреждам с две кори, които леко намачквам и оформям в кръг /според тавата/. След това поръсвам със сместа от сирене и елда. Следва един брой кора. Върху нея подреждам в кръг и едно в средата парченца от маслото, с големина на лешник.
Пак подреждаме от плънката, кора, плънка, кора, масло и така докато останат две кори за покриване. За да стане пухкава от значение е и подреждането. Нарязваме на квадрати.
За заливката разбивам яйцата и към тях прибавям газираната вода. Изчаквам да поеме течността.
Пека в умерена фурна на 180 градуса, покрита с фолио. 10 минути, преди да я извадя махам фолиото, за да хване коричка.
След печенето веднага я обръщам върху две купи, за да остане пухкава и сочна.
Моите баници винаги излизат от тавата и малко трудно ги обръщам, но пък са пухкави и ухаещи на масълце!