Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Ябълкова торта с овесени ядки

Ябълкова торта с овесени ядки

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Ябълкова торта с овесени ядки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за блата
  • ядки - 1 ч.ч. микс от овесени, ръжени, ечемичени и пшеничени
  • семки - 170 г сурови тиквени и слънчогледови
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 3 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2 с.л.
  • канела - щипка
  • за пълнежа
  • ябълки - 3 бр. големи
  • канела - 1 ч.л.
  • пудра захар - 2 с.л.
  • за крема
  • цедено кисело мляко - 500 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • мед - 6 с.л.
  • какао - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заливаме овесените ядки с горещото мляко и ги оставяме да набъбнат и омекнат. Когато това стане добавяме яйцата и меда и разбъркваме добре.

Смиламе семките на брашно и ги смесваме с бакпулвера и канелата. Към тях добавяме яйчената смес и разбъркваме.

Изсипваме сместа в тортена форма с диаметър 25-26 см, като покриваме дъното и с хартия за печене. Печем на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути.

Обелваме и изчистваме ябълките от семките, след което ги настъргваме. Към тях прибавяме пудрата захар и канелата и всичко разбъркваме добре. Покриваме с фолио за съхранение и слагаме сместа в хладилника.

В отделна купа смесваме цеденото мляко, сметаната и меда и разбъркваме много добре.

Когато извадим готовият блат го оставяме да се охлади. След това слагаме ябълковата смес, като притиснем добре с лъжица и накрая заливаме с крема.

Оставяме тортата за около 2 часа в хладилника да се стегне, след което поръсваме с какао и връщаме отново в хладилника за 1 нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: