Начин на приготвяне
В купа слагаме каймата, добавяме 1 глава настърган лук, измития ориз, подправки - сол, черния пипер. Разделяме жълтъка и белтъка на яйцето, като белтъка прибавяме при каймата, а жълтъка слагаме в малка касерола - за соса.
Хубаво омесваме каймата и оставаме да престои така поне 30 минути, за да поеме от подправките. Нарязваме останалите две глави лук на ситно, а морковът настъргваме.
В тенджера загряваме олио и слагаме лука, задушаваме за около минута и прибавяме морковите. Когато олиото се оцвети в оранжево прибавяме горещата вода (може да се добави и някакъв бульон по желание).
Оставяме да поври така поне 30 минути, за да омекне хубаво лукът. Преди да добавим кюфтетата, посоляваме водата.
От каймата оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пускаме във врящата вода. След като сме добавили всички кюфтета, засичаме 40 минути от момента на завиране на водата.
На 35-тата минута приготвяме соса. В касеролата към жълтъка прибавяме киселото мляко и брашното, с тел разбъркваме хубаво, за да няма бучки.
Оттегляме тенджерата от котлона и слагаме касеролата, бъркаме непрекъснато с тел, за да не загори. Когато се загрее сосът, добавяме с черпак от чорбата на кюфтетата. Продължаваме да бъркаме и когато заври, връщаме при кюфтетата.
Отново слагаме на котлона да поври поне 5 минути. Ако гъстотата не ви удовлетворява, извадете от соса в купичка, изчакайте да изстине, добавете още брашно, за да се сгъсти и върнете при не горещите кюфтета. Разбъркайте старателно, за да не стане на бучки и сложете на котлона да заври до сгъстяване.
Коментари