Начин на приготвяне
Празът се измива, почиства от външните листа и се нарязва на шайби. Почистеното свинско месо се измива и нарязва на дребни парчета. Морковът се обелва и настъргва на ренде.
В дълбок тиган се слага олиото и свинското месо и се запържва до омекване на месото. Готовото месо се изважда и се прехвърля в тавичка. В същата мазнина се задушават празът и морковите. Накрая се добавя и червеният пипер. Когато е готово се прехвърля при месото в тавичката.
С горещия зеленчуков бульон обираме останалата мазнина от тигана и го прехвърляме в тавата. Посоляваме с малко сол, черен пипер и кимион на вкус и разбъркваме всичко. Загряваме фурната на 180 градуса.
В тавата правим шест малки дупчици в сместа (гнезда) и чукваме от ниско във всяко гнездо по едно яйце. Внимателно вкарваме ястието във фурната и запичаме до готовност. Яйцата трябва да се забулят.
В чинии разпределяме от кавърмата, като на всяка порция трябва да се падне по едно яйце. По желание може да се направи заливка, като в тиган се разтопява краве масло и в него се запържва червен пипер. Със заливката се полива всяка чиния.
Сервираме с люта чушка и червено вино.
Кавърмата с праз по панагюрски е много вкусна.
Коментари