Начин на приготвяне
Прасковите се почистват от костилките и се нарязват на четири. Слагат се в тенджерка заедно със захарта и 1/2 ч.ч. вода и се оставят на огъня за десетина мин. След това се минават през цедка.
Полученото плодово пюре се смесва с киселото мляко, ванилията, настърганата кора от лимон и половината от сока му. Разбърква се. Сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка до получаването на хомогенна смес.
Желатинът се накисва във водата и щом набъбне, се загрява за кратко на водна баня. Добавя към останалите продукти.
Сместа се разпределя във формички за крем карамел, като се пълнят догоре. Оставят се в хладилник за 2 часа.
Когато панакотата е готова, формичките се потапят за 10 сек в гореща вода (до ръба) и се обръщат в чинии.
Десертът се гарнира с нарязани пресни праскови.