Начин на приготвяне
През зимата използвам замразена коприва, но ако използвате прясна, след като я изчистите и измиете, я попарете във вряла вода, като поври 2-3 минути, я отцедете и след като изстине, нарежете на ситно.
В горещото олио се слага почистеният, измит и нарязан на ситно стар и пресен лук (може и замразен). Веднага се прибавя оризът, 2 ч. ч. вода, морската сол, черният пипер, магданозените дръжки и копривата.
Разбърква се от време на време и ако има нужда, се прибавя периодично по малко вода. След 10 минути се прибавя обеленият, измит и нарязан на ситни кубчета картоф.
5-6 минути преди да стане готова супата, се слагат доматите и се залива с вода - толкова, колкото желаете - някой предпочитат по-рядка, а други по-гъста супа.
След завиране нека супата поври 3-4 минути. Поръсва се с нарязани на ситно магданозени листенца. Застройва се с разбитите кисело мляко и яйце, като внимаваме застройката да не се пресече.
Супата от коприва може да се консумира като добавите лютичко, оцет или лимон, лъжица кисело мляко или малко натрошено сирене.
Копривената супа с картофи е готова.