Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Варено жито за Голяма Задушница

Варено жито за Голяма Задушница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
25
"Традицията повелява за Задушница да се приготвя варено жито за помен, а ние ще ви научим как."

Необходими Продукти

  • жито - 500 г (грухана пшеница)
  • орехи - 200 г
  • обикновени бисквити - 300 г
  • галета - 100 г
  • стафиди - 1 пак. (жълти)
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • канела - 0.5 ч.л.
  • ванилия - 5 бр.
  • пудра захар - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.

Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако водата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.

Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.

Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.

На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава) .

В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.

Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.

Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка. Украсете вареното жито с кръст от шоколадови пръчици, захарни пръчици, какао, канела или каквото се сетите.

Вареното жито за Голяма Задушница е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#326652
Потребител#326652
Супер рецепта!
18.02.2023 18:59
1
Анонимен
Анонимен
Супер рецепта ! Само че, Житото го варя в херметическа тенджераа и става по-бързо !
03.12.2021 22:57
2
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Носи спомен от миналото и радост, че можем в сегашно време да го направим!
12.02.2020 11:18
Росица Петрова
Росица Петрова
Точно така го правеше и моята баба. Чудесна рецепта!
01.06.2019 13:37
4