Начин на приготвяне
Измийте, подсушете и нарежете портокалите в блендер и ги смелете на каша, оставете ги настрани.
Отделно смесете пресятото брашно с бакпулвера и ги разбъркайте. С много малка част от маслото намажете формата за кекс и поръсете леко с брашно.
В купата, в която ще бъркате кекса, прибавете на парчета мекото масло, 1 яйце и 1/3 от захарта, разбивате за 3 минути с миксер. Добавете второто яйце и половината от останалата захар и отново разбивате за 3 минути. Добавете третото яйце с останалата захар и разбивате за 3 минути.
Към сместа прибавете на части брашното при непрекъснато бъркане с шпатула.
Накрая прибавяте и портокаловата каша, разбъркайте с шпатулата до еднородна смес.
Сипете сместа в подмазаната форма и поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса, печете до златисто.
Изпечете кекса и 10 минути след това извадете от формата, оставете да се охлади.
Пригответе си глазурата, като на водна баня или в микровълнова разтопите шоколада в олиото до гладка течна смес. След като се охлади, полейте кекса и декорирате с натрошени сурови ядки по желание.
Портокаловият кекс с бяла шоколадова глазура е готов.