Пестил от сливи с карамфил

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
21/02/2017
"Мислите си, че да си направите пестил е лесна работа? Да, но само ако го направите по тази рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо844
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пестилът е плодово пюре, сварено без захар и изсушено след това. Отлично узрели сини сливи се измиват добре, изчистват се от костилките. Минавам ги на машинка, за да отстраня люспите. Полученото пюре слагам да се ври на слаб огън.

Добавям зрънцата карамфил, ароматът е божествен. Бърка се непрекъснато, като добавям нишестето, предварително разбито с малко студена вода или от пюрето. Получава се гъста ароматна каша.

Пестилът се изсипва в тава, постлана с леко намазнена с олио хартия, на пласт с дебелина 1 см. и се изсушава на слаба фурна, докато престане да лепне по пръстите. После ги слагам на слънце, покрити с тензух.

Като хване хубава твърда коричка, го обръщам от другата страна. Сполучлив опит имах и със стреч-фолио, без мазнина, получава се /не мирише на мазнина/ !

Като изстине, се навива на руло и се прибира на сухо и хладно. По същия начин пробвах и с праскови, пъпеш, круши и грозде, по същата технология.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Джоко Джоков
Джоко Джоков
17.12.2017 23:00
Защо има нишесте в рецептата?
Повечето рецпти за пестил са без нишесте.
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
19.12.2017 09:45
Извинете ме за закъснелият отговор. Това е една от първите ми рецепти, записана от колежка, живееща в Турция. Първо- в сместа не прибавям захар, защото използвам добре узрели и сладки плодове. Когато смелих за проба останали за сладкото узрели смокини и ги изсуших на пестил, той бе толкова сладък, но в него не прибавих нишесте. Не беше нужно, защото плодовете са с различна текстура, по-сухи.
Второ - не добавям вода, защото в процес на продължителна топлинна обработка витамините в плодовете не се запазват. Трето- точно, поради този факт се слага малко пшеничено или царевично нишесте, за да се сгъсти по-бързо и да се намали термичната обработка, целта е да бъде по-натурално. Процесът на съхнене или дехидратация също се скъсява. При добавяне на захар в пестила се отделя допълнително остатъчна фруктоза ( плодов сок) и трябва по-дълго време да изпарява и сгъстява. Успех!
0
0