Защо има нишесте в рецептата?
Повечето рецпти за пестил са без нишесте.
17.12.2017 23:00
1
Sevdalina Irikova
Извинете ме за закъснелият отговор. Това е една от първите ми рецепти, записана от колежка, живееща в Турция. Първо- в сместа не прибавям захар, защото използвам добре узрели и сладки плодове. Когато смелих за проба останали за сладкото узрели смокини и ги изсуших на пестил, той бе толкова сладък, но в него не прибавих нишесте. Не беше нужно, защото плодовете са с различна текстура, по-сухи.
Второ - не добавям вода, защото в процес на продължителна топлинна обработка витамините в плодовете не се запазват. Трето- точно, поради този факт се слага малко пшеничено или царевично нишесте, за да се сгъсти по-бързо и да се намали термичната обработка, целта е да бъде по-натурално. Процесът на съхнене или дехидратация също се скъсява. При добавяне на захар в пестила се отделя допълнително остатъчна фруктоза ( плодов сок) и трябва по-дълго време да изпарява и сгъстява. Успех!
Повечето рецпти за пестил са без нишесте.
Второ - не добавям вода, защото в процес на продължителна топлинна обработка витамините в плодовете не се запазват. Трето- точно, поради този факт се слага малко пшеничено или царевично нишесте, за да се сгъсти по-бързо и да се намали термичната обработка, целта е да бъде по-натурално. Процесът на съхнене или дехидратация също се скъсява. При добавяне на захар в пестила се отделя допълнително остатъчна фруктоза ( плодов сок) и трябва по-дълго време да изпарява и сгъстява. Успех!