Начин на приготвяне
Добавете содата към киселото мляко, за да я активирате. В голяма купа смесете всички сухи съставки без брашното и ги разбийте заедно с яйцата.
Пресейте брашното и добавяйте бавно като бъркате енергично през цялото време.
Замесете меко тесто. Месете докато се получи гладко и хубаво тесто. Колкото повече се меси, толкова по-добре.
Ако не се разкъсва или троши след издърпване, значи е готово. Оставете го да втаса за около 40 минути.
Направете топчета от тестото и ги овалете в олио, за да не хване тестото коричка. Нека постоят още 15-тина минути.
Загрейте олио в дълбок тиган. Разтегнете тестото и направете дупка в средата. Пържете мекиците от двете страни до златисто.
Сервирайте със сирене, сладко или мед.
Содените мекици на баба са готови.
Коментари