Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Содените мекици на баба

Содените мекици на баба

Потребител#184319Потребител#184319
Иноватор
3291k4732
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
12
"Обзалагаме се, че няма дете, което да не си спомня с усмивка за содените мекици на баба"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добавете содата към киселото мляко, за да я активирате. В голяма купа смесете всички сухи съставки без брашното и ги разбийте заедно с яйцата.

Пресейте брашното и добавяйте бавно като бъркате енергично през цялото време.

Замесете меко тесто. Месете докато се получи гладко и хубаво тесто. Колкото повече се меси, толкова по-добре.

Ако не се разкъсва или троши след издърпване, значи е готово. Оставете го да втаса за около 40 минути.

Направете топчета от тестото и ги овалете в олио, за да не хване тестото коричка. Нека постоят още 15-тина минути.

Загрейте олио в дълбок тиган. Разтегнете тестото и направете дупка в средата. Пържете мекиците от двете страни до златисто.

Сервирайте със сирене, сладко или мед.

Содените мекици на баба са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#326228
Потребител#326228
Хубава рецепта
15.05.2023 00:14