Царевичен хляб с маслини

28/02/2017
"Ароматен хляб с маслини - и ни забравяйте - колкото и да е неустоим, ще трябва да изчакате да обиколи нивата "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 030
  • Преглеждания за месеца135
  • Преглеждания за седмицата22
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл хладка
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1 и 1/2 с.л. (или 1 с.л. мед)
  • зехтин - 2 с.л.
  • царевично брашно - 250 г фино
  • бяло брашно - 250 г
  • суха мая - 7 г
  • подправки - по избор
  • маслини - 5 - 6 нарязани на ситно обезкостени
  • чесън - 1 голяма скилидка, нарязана на ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът може да се приготви в машина за хляб или на ръка.

Вариант с месене на ръка: В чаша или купичка смесете 3 супени лъжици брашно, захарта, маята и ги размийте с малко хладка вода, докато се получи смес с гъстотата на боза. Оставете я да шупне (втаса).

Пресейте брашното със солта и добавете зехтина. Добавете шупналата смес и замесете тестото. Прехвърлете тестото върху плот, поръсен с брашно. Започнете да го месите, като от време на време го поръсвате с брашно.

Месете, докато се получи гладко и еластично тесто. Поставете го в купа, намазана с мазнина и я покрийте с кърпа или фолио за свежо съхранение.

Оставете тестото на топло, за да увеличи обема си около 2 пъти /т.е. да втаса/.

След като това се случи, го овкусете с подправките, маслините и скилидката чесън, след което отново омесете тестото.

Оформете хляба в желаната форма – кръгъл или правоъгълен, и го оставете да втаса още веднъж. Тук аз използвах форма за кекс с дупка. Изпечете го в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 40 минути.

Вариант за приготвяне на хлебопекарна: Последователно поставете в контейнера на машината за хляб водата, солта, захарта (меда), двата вида пресято брашно и накрая сухата мая. Като следвате инструкциите на конкретната машина, натиснете програма за френски хляб или за основен бял хляб с тегло 750 г. Нивото на изпичане изберете според вкуса си. Останалите съставки се добавят след звуковия сигнал за прибавяне на допълнителни продукти.

Извадете и покрийте с кърпа, както казват старите хора - да обиколи нивата". Този хляб става мек и много вкусен. За подправки можете да добавите чубрица, риган, босилек, шарена сол.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар