Начин на приготвяне
Хлябът може да се приготви в машина за хляб или на ръка.
Вариант с месене на ръка: В чаша или купичка смесете 3 супени лъжици брашно, захарта, маята и ги размийте с малко хладка вода, докато се получи смес с гъстотата на боза. Оставете я да шупне (втаса).
Пресейте брашното със солта и добавете зехтина. Добавете шупналата смес и замесете тестото. Прехвърлете тестото върху плот, поръсен с брашно. Започнете да го месите, като от време на време го поръсвате с брашно.
Месете, докато се получи гладко и еластично тесто. Поставете го в купа, намазана с мазнина и я покрийте с кърпа или фолио за свежо съхранение.
Оставете тестото на топло, за да увеличи обема си около 2 пъти /т.е. да втаса/.
След като това се случи, го овкусете с подправките, маслините и скилидката чесън, след което отново омесете тестото.
Оформете хляба в желаната форма – кръгъл или правоъгълен, и го оставете да втаса още веднъж. Тук аз използвах форма за кекс с дупка. Изпечете го в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 40 минути.
Вариант за приготвяне на хлебопекарна: Последователно поставете в контейнера на машината за хляб водата, солта, захарта (меда), двата вида пресято брашно и накрая сухата мая. Като следвате инструкциите на конкретната машина, натиснете програма за френски хляб или за основен бял хляб с тегло 750 г. Нивото на изпичане изберете според вкуса си. Останалите съставки се добавят след звуковия сигнал за прибавяне на допълнителни продукти.
Извадете и покрийте с кърпа, както казват старите хора - да обиколи нивата. Този хляб става мек и много вкусен. За подправки можете да добавите чубрица, риган, босилек, шарена сол.