Сиренки с мак

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Сиренки с мак
Снимка: Таня Левенова
1 / 5
25/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Заслужава си да ги опитате, защото са толкова вкусни, колкото едно време"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 - 800 г
  • яйца - 2 белтъка /жълтъците за намазване/
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 120 мл
  • мая - 10 г суха
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 равна с.л.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • за поръсване
  • сирене
  • олио
  • мак
  • масло - 10 - 15 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се тесто, като маята е размесена в пресятото брашно. Водата и млякото трябва да бъдат топли. Накрая на месенето, тестото се разтяга напред и се полива с по 1-2 с.л олио. Това се прави на два -три пъти.

След това тестото се удря на плота за месене 50-60 пъти - така то става по-еластично и по-добре омесено. Тестото се поставя в купа, посипана леко с брашно.

Покрива се с найлон или със свежо фолио и се пъхва във фурната, включена на 20 градуса за около половин час, за да се отпусне.

След това се размесва леко и се оформят топчета - 12 на брой. Всяко топче се разтяга леко и по средата се полива с малко олио и се поръсва с натрошено сирене.

То се събира на руло и се разточва с ръце на фитил дълъг около 25-30 см. Фитилчето се завива се на охлюв и се реди в тава, намазана с масло, на малко разстояние.

Така направени охлювчетата се покриват с фолио или кърпа и отново се връщат във фурната за леко втасване /20 мин./ След това те се намазват с разбитите жълтъци, олио и прясно мляко.

В средата на всяко охлювче се слага допълнително още малко натрошено сирене. Поръсват се с мак и пак в средата на всяко се поставя по около 1/2 ч.л. меко масло.

Тавата се поставя във фурната и сиренките се пекат на 180 градуса за 30-35 мин. Готови се покриват с кърпа за около 10 минути и се поднасят за закуска с кисело мляко или айран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: