Начин на приготвяне
Рецептата е от свекърва ми и винаги за Сирни заговезни я приготвяме. Характерна е за Северния регион на България. Нагласете си 3-4 часа свободно време, като за начало.
Брашното се пресява в тава и се слага солта и олиото в средата, като леко се разбърква. Яйцата се разбиват добре с вилица и се прибавят към брашното. Замесва се средно твърдо тесто. Отрязват се две по малки топки, а останалото тесто се дели на 4 топки.
Оформят се да са като топчета, поръсват се с брашно и се оставят да се отпуснат около 30 минути (зависи колко ви е топло помещението, може и по бързо да се отпуснат). Малките топки се разточват на тънко (трябва да са по големи от тавата в която ще печете).
Оставят се леко посъбрани върху вестник настрани.Точат се по големите листи и се режат на парчета по желание (около 5-10 см) и се редят на камарки върху вестник.
Тенджерата се слага на котлона с вода (да е по-дълбока). След завиране се слага солта и олиото и всяко от нарязаните парчета се потапя. Поставят се по 2- 3 парчета и се изчаква да изплуват на повърхността.
Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят в съда със студената вода. После се редят на масата. Така се процедира до като се попарят всичките малки парчета. В намаслена тава се слага единия от разточените листи, така че краищата да се показват извън тавата.
Редят се попарените парчета на ред, върху всеки ред се покапва леко с олио и се ръси сирене, реди се следващия ред от листата и така докато се сложат всичките. След нареждането листът, който се показва от тавата се загръща на вътре и върху него се поставя другия цял лист.
Пече се само на долен реотан на 180 градуса, като леко се надига за да се види дали е опечено (трябва да стане златисто кафеникав цвят). Всяка фурна пече различно така че времето не може да се конкретизира в минути.
След опичането отдолу, взимате капака, поставяте го върху тавата и внимателно обръщате макарината. С леко приплъзване я връщате в тавата да се опече и от другата стана като пак следите за изпичането.
Коментари