Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно. Слага се в сгорещеното олио, подправяме с канелата, индийското орехче, малко сол - 1-2 щипки. Когато поомекне, добавяме каймата, овкусяваме с кимиона.
Разбъркваме, за да се раздроби. Добавяме двата цвята пипер, нарязан на ситно, прибавяме доматеното пюре. Бъркаме, за да се овкуси сместа. Каймата трябва да почти готова за консумация. Накрая добавяме нарязаните на кубчета домати.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Оформянето на мусаката е Ваш избор - може да я наредите на пластосе - ред картофи, ред кайма, или да объркате цялата смес.
Аз смесих всичко. Изсипваме сместа в намазнена тава, наливаме вода, колкото да покрие максимум наполовина сместа и печем на 180 градуса до извиране на водата.