Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с орехи и шамфъстък

Баклава с орехи и шамфъстък

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Баклава с орехи и шамфъстък
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
05/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"По всяко време на годината можем да приготвим баклава - и го правим по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 300 г
  • орехи - 200 г
  • бисквити - 4 - 5 бр.
  • какао - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
  • сироп
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2.5 ч.ч.
  • шафран - 2 г
  • лимони - 1/3 цитрус
  • шамфъстък - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе първо сиропа, защото той трябва да е студен при сиропиране.

В малка тенджера смесете водата, захарта, шафрана и резен лимон. Сложете на котлона и варете 10-15 минути.

Оставете сиропа да се охлажда а през това време пригответе баклавата.

Смелете в блендер орехите, няколко бисквити и лъжица какао.

Разтопете маслото и го смесете с олиото.

Разстелете корите за баклава на работния плот. Вземете една от тях и я намажете с мазнина.

Поръсете 2 с. л. от сместа с орехите.

С помощта на тънка точилка навийте на руло, на което после наберете двата края към центъра. Извадете внимателно точилката и навийте на руло.

Направете същото и с останалите кори и ги наредете в намазана с олио тава.

Намажете баклавата с останалата мазнина и сложете да се пече в загрята на 160°С фурна за 30 минути, докато добие златист загар.

Веднага щом баклавата е готова, залейте с охладения сироп и покрийте с кърпа, докато изстине.

След няколко часа поръсете със смлян шамфъстък и вашата вкусна и сочна баклава е готова за сервиране.

Баклавата с орехи и шамфъстък е страхотна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотна е !
06.05.2022 13:43
3
Дони Ники
Дони Ники
Уникално красива!
05.05.2022 15:41
4