Начин на приготвяне
Пригответе първо сиропа, защото той трябва да е студен при сиропиране.
В малка тенджера смесете водата, захарта, шафрана и резен лимон. Сложете на котлона и варете 10-15 минути.
Оставете сиропа да се охлажда а през това време пригответе баклавата.
Смелете в блендер орехите, няколко бисквити и лъжица какао.
Разтопете маслото и го смесете с олиото.
Разстелете корите за баклава на работния плот. Вземете една от тях и я намажете с мазнина.
Поръсете 2 с. л. от сместа с орехите.
С помощта на тънка точилка навийте на руло, на което после наберете двата края към центъра. Извадете внимателно точилката и навийте на руло.
Направете същото и с останалите кори и ги наредете в намазана с олио тава.
Намажете баклавата с останалата мазнина и сложете да се пече в загрята на 160°С фурна за 30 минути, докато добие златист загар.
Веднага щом баклавата е готова, залейте с охладения сироп и покрийте с кърпа, докато изстине.
След няколко часа поръсете със смлян шамфъстък и вашата вкусна и сочна баклава е готова за сервиране.
Баклавата с орехи и шамфъстък е страхотна!
Коментари