Начин на приготвяне
Разтапяме маслото. След това намазваме тавата за печене с разтопеното масло и слагаме един лист от корите, който също намазваме с масло.
След това поръсваме обилно с ядки (аз лично си ги направих на микс). След това поставяте още една кора, която намазвате отново с масло.
И така повтаряте, докато не свършат корите. Разрязвате ги на равни квадрати, за да може след като ги опечете, сиропът да попие. Между някои от редовете поръсете с настъргания шоколад.
Загравяте фурната на 170°C и поставяте тавата до получаване на златиста коричка.
Междувременно поставяте захарта и водата в тенджерка и бъркате, докато захарта не се разтопи и не заври.
След това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оставете да изстине. След като захарта е изстинала напълно, добавяте прясното мляко и сметана и разбърквате.
Заливате вече изпечените кори със студената смес, докато са още топли, за да попият по-добре в домашната баклава.
Оставяте баклавата в хладилник за едно денонощие. Отгоре може да поръсите с какао, шоколад или млян шамфъстък.
Тази млечно-шоколадова баклава с орехи и шамфъстък си е за същински празник.
Вижте още вкусни предложения за баклава от турската кухня и разберете любопитните тайни на правенето на баклава.