Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Мек хляб по метода Тангзонг

Мек хляб по метода Тангзонг

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024921
Мек хляб по метода Тангзонг
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 4
28/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Супер хляб по метод, който в никакъв случай не можем да произнесем - но непременно ще опитаме"

Необходими Продукти

  • За хлебната паста
  • брашно - 1/4 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • За хлебчето
  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче жива (или 1 пак. суха)
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • хлебна паста - 1/2 ч.ч. (тангзонг)
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 3 - 4 с.л. меко
  • сол - щипка
  • яйца - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тангзонг представлява хлебна паста, направена от вода и брашно. Използването на тази съставка прави хляба по-мек и задържа тази мекост поне няколко дни.

Първо трябва да се направи хлебната паста от вода и брашно. Слагаме съставките за пастата в касерола на котлона и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Не спираме да бъркаме, тъй като сместа завира и се сгъстява (като парено тесто). Оформя на паста. Оставяме настрана да изстине

Маята активизираме по стандартния начин, като в леко затопленото мляко я разбъркваме с 1 с.л. захар.

Пресяваме брашното, към него добавяме щипка-две сол, захарта, яйце и хлебната паста. Накрая прибавяме и шупналата мая и започваме да замесваме тестото.

Постепенно прибавяме и маслото. Получава се меко, лепнещо тесто, което прехвърляме на плота, премесваме с още малко брашно и оформяме на топка.

Прехвърляме я в купа (леко намаслена), покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около половин час на топло.

Готовото тесто прехвърлям на плота. Разточваме го леко на кора с овална форма. Не прекаляваме с брашното, за да не стане твърдо тестото. Превиваме го от двата края към средата, обръщаме го вертикално и пак разточваме леко по дължина. Завиваме на руло.

Прехвърляме го в тавата, в която ще го печем. Оставяме го да втаса, докато удвои обема си.Намазваме с малко разбито яйце. Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Печем около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: